Зелената производителност – един от акцентите на AGRITECHNICA 2023

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Водещи мениджъри коментират предизвикателствата пред сектора

Зелената продуктивност на фермите е един от акцентите на международното изложение AGRITECHNICA 2023, което се провежда от 12 до 18 ноември в Хановер, Германия.

В бъдеще ще бъде важно да се повиши производителността с по-малко използване и по-малък интензитет на суровините, като същевременно се опазват околната среда и природата. Това прави вдъхновението и решенията чрез технически и професионален прогрес още по-важни – AGRITECHNICA 2023 ще покаже идеи, които превръщат зелената продуктивност в реалност във фермите.

Детерминантите за успеха на глобалното селскостопанско производство нарастват. Наред с класиката на местоположението, пазарите, техническия прогрес и логистиката идват околната среда, климатът, приемането и регулирането. Това има пряко отношение към производството и инвестициите.

„През последните години светът на селското стопанство е засегнат от много предизвикателства: трудности при снабдяването със суровини, нарастващи разходи за материали и енергия, международни конфликти и нестабилност, но също така суша и изменение на климата. Нашата роля е да дадем на фермерите инструменти за подобряване на ефективността и производителността на земеделието, като същевременно оптимизираме оперативните резултати. Технологията играе ключова роля в това: тя подобрява потенциалните добиви и ефективността на вложените култури, като изисква все по-малко усилия и оптимизира процесите. Ето защо ние винаги присъстваме на Agritechnica, за да потвърдим нашата водеща роля в технологичните изследвания и разработки.“, коментира Карло Ламбро, президент на марката, New Holland Agriculture.

Според д-р Йоханес Сонен от отдела за управление на бизнеса и продуктите, DKE-Data, обменът на данни и свързаната с него работа в мрежа по веригата на селскостопанската стойност стават все по-важни с цел непрекъснато оптимизиране на процесите на селскостопанско производство.

А от John Deere залагат на иновативните технологични решения като начин за постигане на зелена продуктивност. „Очакваме водещото световно търговско изложение да даде отговори на въпроса как е възможно безпроблемното снабдяване с храни в светлината на текущите събития. Със своите иновативни технологични решения индустрията за земеделски машини има значителен принос за това. Под мотото на следващата AGRITECHNICA – зелена продуктивност – вдъхновение и решения – очакваме с нетърпение да представим нови продукти и решения, които подкрепят нашите клиенти при увеличаване на производителността и опазване на ресурсите.“, казва Тилман Кьолер, мениджър Публични комуникации, панаири и събития John Deere.

Основната задача на селското стопанство е продоволствената сигурност. Това се илюстрира от повтарящите се хранителни кризи. Продоволствената сигурност обаче трябва да се мисли в дългосрочен план. Фокусът върху по-устойчивото използване на нашите природни ресурси като почва, вода, атмосфера и биоразнообразие трябва да бъде допълнително засилен.

Необходима е интеграция на ноу-хау, иновации и технологии, за да се развие добивът и производителността до едновременно високо и устойчиво ниво. Именно тези теми са и във фокуса на AGRITECHNICA 2023.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА