Зелена светлина за съвместни проекти на български и бразилски фирми

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

„Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на бразилския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции. Бразилия е една от най-бързо развиващите се икономики в света и перспективен партньор за страната ни“, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на Бразилско-български бизнес форум в град Бразилия, предават от пресцентъра на икономическото ведомство. Официален старт на събитието са дали българският президент Росен Плевнелиев, икономическия ни министър и председателите на Националната камара на индустрията на Бразилия и на Българската търговско-промишлена палата Робсон Брага де Андраде и Цветан Симеонов. Във форума са се включили над 20 компании и представители на всички бизнесфедерации от южноамериканската страна и още 20 представители на български компании.

Министър Лукарски посочва, че отдаваме приоритетно значение на развитието на търговско-икономическите ни отношения с Бразилия и въпреки положителните тенденции през последните години той изразява мнение, че сме далеч от реализирането на пълния им потенциал. Само през 2015 г. година  българският износ за Бразилия е нараснал над 40% до близо 26 млн. щ.д.

По думите на икономическия министър включените в българската бизнес делегация представители на утвърдени български компании могат да предложат отлични продукти и услуги в редица сектори като селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, електроника и електротехника, информационни технологии и други. Освен в увеличаване на стокообмена възможности има и в реализирането на съвместни проекти и инвестиции на български и бразилски компании, както и за привличане на бразилски инвестиции у нас.

„Като член на ЕС, страната ни предоставя безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на цялата общност“, посочи икономическият министър. Той посочва още, че България е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД.

За насърчаване на търговско-икономическите отношения между двете страни ще бъде създадена и комисия за икономическо сътрудничество. Това беше договорено от министър Лукарски на среща с изпълнителния секретар на Министерството на развитието, индустрията и външната търговия на Федеративна република Бразилия Фернандо Магаляеш Фурлан, съобщават от икономическото министерство.

 През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен между България и Бразилия отбелязва спад от 31.7% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 57.44 млн. щ.д. Българският износ за Бразилия отбелязва ръст от 40.2%, като стойността му е 25.86 млн. щ.д., което се дължи на регистрирания ръст в износа на хлебни, тестени и сладкарски изделия, електрически трансформатори, инсектициди и части за машини. Вносът от Бразилия спада с 51.9% до 31.58 млн. щ.д.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА