Зелен фасул „Еврос“ без лико създали от ИЗК „Марица“

Колектив от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив е разработил нов сорт зелен фасул – „Еврос“. Той е високо продуктивен – стандартният добив от зелени бобове при еднократна ръчна беритба варира от 1000 до 1500 kg/da в зависимост от прилаганата агротехника. Сортът е подходяш за еднофазна беритба. Той е много добре адаптиран към агроклиматичните условия у нас. Достига височина 50-55 см, стъблото му е здраво и изправено. Бобовете са цилиндрични, с дължина 13-15 см, прави, зелени без лико. Сортът е изключително подходящ за замразени зеленчукови миксове, цели замразени бобове и консервиране, посочват от института.
Технологичната си зрялост растението достига за 50 дни. Запазва дълго добрите си вкусови качества и външен вид. Семената са бели, бъбрековидни и средно едри.
Сортът „Еврос“ е устойчив на най-значимите болести по фасула в Европа и у нас: ореолов пригор; антракноза; ръжда; два икономически важни вируса – Bean common mosaic virus (BCMV) и Bean common mosaic necrosis virus (BCMNV). Средно устойчив е към бактериен пригор.
Сортът е подходящ за биологично производство.
През миналата година в „Марица” е организирано семепроизводство на „Еврос” и семената успешно се реализират, посочват от института.
Сортът участва в конкурса за иновации Агра 2017.