В Италия осъдиха фермер на година затвор за незаконно отглеждане на домати

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Той ще трябва да плати и 15 хил. евро глоба заради ползване на патентован сорт без разрешение

Апелативният съд на Катания (Италия) потвърди присъдата на фермера от една година затвор и глоба от 15 000 евро за незаконно отглеждане на защитен сорт домати. Това съобщава  fhalmeria.com. При разследването е установено наличието на незаконно възпроизведени растения домати в четири различни оранжерии. Генетичен тест, извършен от официалната италианска лаборатория CREA, потвърди генетичната им съвместимост със защитения сорт.

Ответникът не е успял да предостави документация, доказваща законния произход на доматените растения, което доведе до първоначалната му присъда от съда в Рагуза.

Игнасио Джаки, директор на Бюрото за нарушения на растителния материал (AIB), изрази задоволството си, като подчерта, че решението за обжалване е важен крайъгълен камък за защитата на правата на животновъдите в наказателното производство.

Той подчерта още, че според Наказателния кодекс отглеждането на патентован сорт, възпроизведен чрез издънки (безполово размножаване) без разрешение на собственика също се счита за незаконно и престъпление.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама