Здравна организация към ООН предупреждава за опасност от рак в следствие на употребата на пет пестицида

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Международната агенция за научни изследвания свързани с рака (IARC) към ООН определи пет вида пестициди като канцерогенни, съобщава euractiv.com. След изследвания проведени на болни от рак хора учените от организацията установили, че хербицидът глифозат, както и инсектицидите малатион и диазинон „вероятно“ са канцерогенни. При есперименти с животни пък било установено, че e „възможно“ инсектицидите тетрахлорвинфос и паратион да са канцерогенни.

Резултатите от изследванията на учените нямат обвързваща нормативна стойност, но остава отговорност на всяко отделно правителство или международна организация да създадe нормативна база, която да защити общественото здраве, се казва в прессъобщение на IARC. Глифозатът, който се произвежда в индустриален мащаб от 1970 г., е най-широко разпространеният вреден пестицид в света, по данни на организацията.

Резюме на оценката на учените е публикувано в научния журнал The Lancet Oncology.

Независими учени от Britain’s Science Media Centre (SMC), цитирани от euractiv.com, твърдят от своя страна, че според тях няма пряка връзка между риска от рак и глифозат и поставят под въпрос методологията на учените от IARC.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements