Здрави през есента и зимата с помощта на зелето

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Въпреки че зелето е зеленчук с много ниско съдържание на калории, то има впечатляващ профил на хранителни вещества. Само 1 чаша сурово зелено зеле съдържа 22 калории, 1 гр. протеин, 2 гр. фибри, 85% от препоръчителната дневна доза (ПДД) витамин К, 54% от ПДД вит. С, 7% от ПДД манган, 6% вит. В6, 4% калций, 3% магнезий.

Зелето съдържа и малки количества други микроелементи, включително витамин А, желязо и рибофлавин. Зелето е богато на витамин В6 и фолиева киселина, които са от съществено значение за много важни процеси в тялото, включително енергийния метаболизъм и нормалното функциониране на нервната система. В допълнение, зелето е с високо съдържание на фибри и съдържа мощни антиоксиданти, включително полифеноли и серни съединения.

Антиоксидантите предпазват тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които имат нечетен брой електрони, което ги прави нестабилни. Когато нивата им станат твърде високи, те могат да увредят клетките.

Поддържане на възпалението под контрол

Възпалението не винаги е нещо лошо. Човешкото тяло разчита на възпалителния отговор, за да се предпази от инфекция или да ускори заздравяването.

грозде, зеле, Agrozona.bg
Raw purple vegetables over gray concrete background. Cabbage, radicchio salad, olives, kohlrabi, carrot, cauliflower, onions, artichoke, beans, potato, plums. Top view, flat lay.

От друга страна, хроничното възпаление, което се появява за дълъг период от време, е свързано с много заболявания, включително проблеми със сърцето, ревматоиден артрит и възпаление на червата. Кръстоцветните зеленчуци като зелето съдържат много различни антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват хроничното възпаление. Изследванията показват, че яденето на повече кръстоцветни зеленчуци намалява определени кръвни маркери на възпаление. Сулфорафан, кемпферол и други антиоксиданти, открити в тази забележителна група растения, вероятно са отговорни за техния противовъзпалителен ефект.

Хранителна бомба витамин С

В една чаша нарязано червено зеле се съдържа 85% от препоръчителния прием на витамин С, което е същото количество, което се съдържа в един малък портокал. Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който изпълнява много важни роли в организма. Той е необходим за производството на колаген, най-разпространения протеин в тялото. Колагенът придава структура и гъвкавост на кожата и е от решаващо значение за правилното функциониране на костите, мускулите и кръвоносните съдове. Освен това витамин С помага на тялото да абсорбира нехемово желязо, вида желязо, което се намира в растителните храни. Нещо повече, той е мощен антиоксидант, който е широко изследван за потенциалните му качества за борба с рака. Витамин С работи за защита на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, което е свързано с много хронични заболявания, включително рак. Докато зеленото и червеното зеле са отлични източници на този мощен антиоксидант, червеното зеле съдържа около 30% повече.

Подобряване на храносмилането

Ако искате да подобрите здравето на храносмилателната си система, богатото на фибри зеле е правилният избор. Този хрупкав зеленчук е пълен с полезни за червата неразтворими фибри, вид въглехидрати, които не могат да бъдат разградени в червата. Неразтворимите фибри помагат за поддържане на храносмилателната система здрава като насърчават редовния стомах. Този зеленчук освен това е богат на разтворими фибри, за които е доказано, че увеличават броя на полезните бактерии в червата. Фибрите са основният източник на гориво за полезните видове като бифидобактерии и лактобацили. Те изпълняват важни функции като защита на имунната система и производство на критични хранителни вещества като витамини K2 и B12. Яденето на повече зеле е отличен начин за поддържане на здрава и щастл

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА