Завръща ли се АЧС на Балканите?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вижте каква е епизоотичната обстановка в близост до границата ни, на континента има над 400 случая

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) в последните седмици сякаш болестта Африканска чума по свинете (АЧС) напомня отново за себе си. България последно докладва един случай на АЧС при домашно прасе, намерено изхвърлено в Луковит, но епизоотичната обстановка в региона буди притеснение у повечето стопани с големи ферми у нас.

По данни на ADIS, цитирани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за периода 4-11 август АЧС при домашни свине е регистрирана в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Сърбия и Украйна, а при диви глигани случаи има в Германия, Естония, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Сърбия.

Конкретните данни показват, че случаите на континента вече достигат близо 300 в лични стопанства, като за такива се докладвали Босна и Херцеговина (63 огнища), България (1 огнище), Хърватия (83 огнища), Италия (1 огнище), Латвия (1 огнище), Полша (1 огнище), Румъния (50 огнища), Сърбия (95 огнища) и Украйна (1 гнище).

За заболяването АЧС при диви свине са докладвали държавите: Германия (11 огнища), Естония (2 огнища), Унгария (5 огнища), Италия (16 огнища), Литва (11 огнища), Латвия (43 огнища), Полша (36 огнища), Румъния (1 огнище) и Сърбия (4 огнища), като общо случаите са почти 130. Интересен факт е, че Италия, която се славеше с факта, че е изкоренила АЧС с изключение на остров Сицилия, също има случаи и при домашни, и при диви свине.

БАБХ: Вирусът на АЧС не си е тръгнал

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements