БАБХ: Вирусът на АЧС не си е тръгнал

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Въпреки лесната процедура по регистрация на личните стопанства все още има хора, които отглеждат нерегламентирано свине

“Има три огнища в лични стопанства, констатирани през тази година. Само три. В Монтанско и в Ловешко. Реално погледнато, вирусът не си е тръгнал. Просто периодично избухват подобни огнища. За “щастие”, в лични стопанства. Засегнати са единични бройки свине.” Това обясни в интервю за БНР относно Африканската чума по свинете (АЧС) д-р Даниел Денев, началник на отдел “Здравеопазване на животните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ново огнище на АЧС край Ловеч констатира БАБХ

Той подчерта, че става дума за нерегистрирани животни – единични бройки, отглеждани скрито по оборите.

Д-р Денев припомни, че процесът е бил облекчен, така че хората по-лесно да регистрират животните от личните си стопанства.

По думите му инвентаризация на личните стопанства се извършва ежегодно, но ако някой е недобросъвестен и отглежда едно прасе, може да го скрие.

“Със сигурност не са един или два случаите, които сме констатирали.”

Глобите са от 500 до 1000 лева и въпреки това продължават да се отглеждат нерегламентирано свине в личните стопанства, подчерта началникът на отдел “Здравеопазване на животните” в БАБХ. Той уточни, че през годините има и глобени кметове за неизпълнение на техните задължения за контрол.

При изхвърляне на заразено прасе вирусът се прехвърля към околната среда и дивите свине, предупреди още д-р Даниел Денев.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements