Засилваме контрола срещу шапа по границата с Турция

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

За да се предотврати повторната поява на болестта шап на територията на страната ни ще бъде засилен ветеринарния контрол и физическата охрана по границата ни с Турция. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на днешното си посещение в Царево. Правителството взе решение да не се изгражда защитна мрежа между България и Турция за ограничаване на разпространението на болестта шап като причините са, както финансови така и екологични, каза министърът. Първоначално одобрените средства от Министерски съвет за съоръжението бяха около 7 млн. лева, но след като тримата областни управители, на чиято територия трябваше да е оградата, направиха своите разчети се оказа, че необходимата сума достига 28 млн. лева, припомни той.

Освен това проучване на Министерство на околната среда и водите показа, че трасето преминава през 9 защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходимо допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие, каза още министър Найденов. Според МОСВ съоръжението би могло да засегне защитени видове и зони. Друга причина, е че заграждението би минавало през частни терени за чието очуждаване е нужно много време. Той допълни, че във физическата охрана по границата ни с Турция ще се включат и горските стражи. Освен това регулярно ще бъдат увеличени и пробите от взетите животни.

Вследствие на шапната епидемия в страната от началото на 2011 г. бяха изплатени над 780 хил. лв. на стопаните на умъртвените животни с цел ограничаване на заразата в засегнатите райони.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама