Защо е опасно да ядете преварени яйца?

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Учените строго забраняват да се ядат преварени яйца и имат основателна причина за това. Как може да навредят на здравето тези любими хранителни продукти. Когато загряваме яйцата, те отделят сероводород, токсичен газ, който може да влезе в протеина. Може би сте забелязали, че когато преварим яйцата, жълтъкът придобива зелен цвят. Това е най-важният знак, че е по-добре да не го ядете.

Каква е причината?

Яйчният протеин съдържа сяра, която в комбинация с водорода образува смъртоносен газ. Сероводородът прониква в яйцето, директно в жълтъка, тъй като външната обвивка на яйцето се загрява. Желязото присъства в жълтъка и когато се комбинира със сероводорода, се образува железен сулфид, който придава на външната обвивка на жълтъка зелен цвят. Оказва се, че колкото повече варите яйцето, толкова повече сулфиди се образуват и покритието на жълтъка става по-наситено зелено. Не случайно експерти и опитни домакини препоръчват сварените яйца веднага да се слагат под студена вода.

Какво се случва, ако ядете позеленял жълтък?

Въпреки че смъртните случаи в резултат на консумация на усвоени яйца все още не са официално регистрирани, експертите настояват да не се ядат яйца със зеленикав жълтък, тъй като газовете, генерирани по време на варенето са токсични и могат да доведат до отравяне.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА