Защо боледуват овошките: 6 основни причини

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
10 Минути

Защо фиданките са в лошо състояние

Овощната градина е радост и гордост на стопанина. Какво може да бъде по-хубаво от момента, когато се разхождате сред дърветата, късате плод, изтривате го в дрехата си и отхапвате от него с наслада. Но градината е и отговорност. Пред дърветата, които отглеждате в двора си. И те, като членовете на семейството ви, трябва да се хранят, да се поят, защитават, лекуват… Дърветата, както и хората, боледуват. И за това има много причини. Днес ще разгледате 6 основни от тях.

 

Причина 1: механични повреди

Механичните повреди биват физическо нарушаване на целостта на растенията. Най-често това бива причинено от счупване на клони, напукване на кората, раздиране на листата. Предизвикват ги различни причини: атмосферни явления, животни, самият човек. Сред най-опасните са обилния снеговалеж и обледеняване на клони и ствол, градът, кото нанася рани на листата и оставя следи в плодовете, невнимателната обработка от страна на човека и др. Всички повреди по стволовете, клоните, листата, цветовете и плодовете стават врата, през която могат да проникват инфекции и вредни микроорганизми.

Причина 2: термични увреждания

Термичните увреждания възникват в резултат на действието на ниски или високи температури. От мраз може да се повреди кората, камбият и дървесината на клоните. При рязко падане на температурата в началото на зимата, когато все още няма качествена снежна покривка, може да пострадат дори корените. Най-тежко за плодното дръвче е измръзването на дървесината на ствола и скелетните клони, което завинаги нарушава взаимовръзката коренова система – листа.

Слънцето в комбинация с мраз също е опасно явление. В мразовитите дни при слънце кората се нагрява, което предизвиква пробуждане на камбия и начало на сокодвижеието. През нощта температурата рязко се понижава и пробудилите се клетки загиват. При това кората се напуква и дървесината може да се увреди. Така страдат и цветните пъпки.

Пролетните студове също са много разпространена причина за увреждания. При температура минус 2-4 градуса се повреждат пъпките и цветовете, а при температури до минус 1 градуса могат да загинат завръзите, покосени от повратните температурни амплитуди. Пострадалите пъпки и цветове загиват и окапват, а ако продължат да растат, то плодовете са уродливи и некачествени.

Летните горещини също са тежък период за дърветата. При високи температури могат да се получат изгаряния.

 

Причина 3: недостатък или излишък на влага

Известно е, че тъканите на плодните култури 70-80% се състоят от вода, а в плодовете съдържанието е още по-високо. Затова водата се явява едва ли не най-главното условие за живот в градината. Основен източник на вода за плодните дръвчета служи почвената влага. Известно е, че оптималната влажност на почвата за градинските култури се явява 65-80%. Ако този показател е снижен, а няма и поливане, дърветата изпитват дефицит на влага. Недостатъкът на вода в горещините през лятото води до преждевременно стареене на листата и цялото дърво, рязко се съкращава продуктивният период. По тази причина дърветата не плододават редовно, встъпват в зимата неподготвени и често биват повреждани от мразовете.

Но излишъкът на почвена влага също не е полезен за градината. Заради преовлажняване кислородът от почвата се измества, а въглеродният двуокис се натрупва. Кореновата система започва да работи трудно и може да загине. При това растението става неустойчиво на краста, брашнеста мана и други гъбични заболявания.

Растенията в градината се нуждаят от постоянно овлажняване, но не и от мокра пръст, затова за тях не е подходящо разполагането им в низинни участъци с постоянна опасност от заливане. Нивото на подпочвените води не трябва да се намира над критичното ниво, което е различно за различните видове дървета. При ябълката това е 1,5 м, за крушата 1,8-2 м, за черешата това ниво е 2-2,1 м, за сливите -1-1,2 м, а за ягодоплодните храсти – 1 м.

Причина 4: заразяване с паразити

Това е една от най-честите причини за болести в овощната градина. Паразитите проникват в организма на дървото или храста чрез повредените тъкани или слабите места. Заболяванията на дърветата се предизвикват основно от 3 групи паразити:

Фитопатогенни гъби, които представляват низши растения без хлорофил, които заразяват през рани във вътрешността на дървото. Спорите прорастват и се внедряват в тъканта и така дървото заболява.

Бактериите са втората група причинители на болести, които биват едноклетъчни организми, които се хранят с готови органични вещества. Заразяването става през устицата на листата и повредите по дървото.

Вирусите биват микроскопични организми, които нямат клетъчен строеж. По размер са по-дребни от микробите. Попадат в дървото чрез преносители-насекоми – цикадки, листни въшки, които изпускат сок от болни растения.

Причинителите на болести забавят растежа и развитието на дървото, угнетяват жизнената му дейност, нарушават работата на органите му, затормозяват обмяната на веществата и процеса на образуване на органични вещества. В резултат на това реколтата значително намалява. Някои болести могат да предизвикат и бързо загиване на дървото. Болестите, които могат да бъдат предизвикани от гъби, бактерии и вируси биват некрози, различни видове рак, брашнеста мана, ръжда, мумификация, краста, петна, инфекциозни деформации, хлороза, мозайка и др.

 

Причина 5: поразяване от вредители

Вредителите са една от масовите причини за болести по дърветата. Органите на плодните фиданки са любима храна на различни вредители: насекоми, червеи, членестоноги, паякообразни и ракообразни. Вредителите нанасят щети на всички органи – корени, филизи, листа, пъпки, цветове и плодове, угнетявайки плодните дръвчета, предизвиквайки забавяне на растежа и дори пълна гибел.

Вредите от вредителите се забелязват не само в същата година, когато се случва нападението. Като правило, реколтата на следващата година също може да се окаже под заплаха. Вредителите съществено понижават зимоустойчивостта на дърветата, както и издръжливостта им на различни заболявания. Сред най-опасните са листните въшки и акарите, различните видове молци, ябълковият цветопробивач, листозавивачките и др.

Причина 6: нарушения в режима на хранене

Растенията растат стабилно и плододават само в случай, ако в тяхното хранене се съдържат необходимите им елементи в нужните съотношения. Дефицитът или излишъкът на хранителни вещества води до стопиране на развитието. Дефицитът може да бъде резултат от нарушено движение на хранителни вещества в растенията заради повредени тъкани на ствола и клоните; от ограничено усвояване на хранителните вещества заради генетични особености на растенията; недостатък или излишък на вода в почвата; частично измръзване на корените; повреди наа корените от гризачи; прекалено ниска или висока температура както на почвата, така и на въздуха; липса на нужния елемент в почвата; повишено или понижено ниво на рН.

Ако в почвата липсва азот, то растенията регират като задържат растежа си и листата стават бледозелени и дребни. Липсва ли фосфор, листата на семковите видове стават по-тесни, дръжките и жилките от обратната страна на петурите почервеняват, младите филизи стават червено-кафяви, а листата на ягодоплодните храсти се боядисват във виолетово.

Недостъкът на калий се изразяват в слаба хлороза между жилките на листата. Не петурите на семковите видове се образува жълто-кафеникава линия, която прилича на изгаряне. При остър калиев глад листата на ябълката покафеняват, а на крушата – почерняват.

Няма ли бор, плодовете на ябълката не се задържат на дървото, тъканите им стават корковидни. Листата стават дребни, а филизите са много и слаби.

Недостига ли мед, на листата на дърветата се образуват кафеникави петна, на върховете на филизите те покафеняват по края, деформират се и окапват.

Обратното, излишъкът на минерални торове обикновено се крие в човешкия фактор, тъй като най-често именно човек греши при торенето.

Има ли много азот, растежът на дърветата е необичайно активен, листата са едри, тъмнозелени, при това цъфтежът и плододаването са слаби, а плодовете започват да окапват рано и не се съхраняват добре. Дърветата стават лесна плячка на болести и паразити, а може да се развие и хлороза.

Ако фосфорът е в прекомерни количества, желязото и цинкът стават неусвояеми за растенията. В резултат на това се провокира развитието на хлороза и се усилва розетъчността на ябълката.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА