Зърнен коридор: Украйна вече е изпратила 11,6 милиона тона храна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Осем кораба с 342 хиляди тона селскостопанска продукция напуснаха пристанищата на “Голяма Одеса” за два дни.

Това съобщи Министерството на инфраструктурата на Украйна на страницата си във Фейсбук. Както беше отбелязано, 4 кораба се движат по зърнения коридор, за да натоварят 130,5 хиляди тона селскостопанска продукция.

„От 1 август 483 кораба са напуснали пристанищата на Голяма Одеса, които са изнесли 11,6 милиона тона украински храни за страните от Азия, Европа и Африка“, казват от министерството.

Министерството на земеделието на Украйна съобщи през миналата седмица, че сеитбата на зимните култури за реколта 2023 е завършена на 92% при 4,4 милиона хектара. Площите със зимна пшеница обхващат около 3,7 милиона хектара, което представлява около 93% от очакваната площ от почти 4 милиона хектара.

За реколтата през 2022 г. украинските фермери са засяли повече от 6 милиона хектара зимна пшеница. Голяма територия обаче е окупирана  от руските войски и пшеницата можеше да бъде ожъната само от 4,6 милиона хектара.

Следващата година площта на реколтата може да бъде още по-малка. Украйна отглежда предимно зимна пшеница, която представлява повече от 95% от общото производство на пшеница . Реколтата от пшеница през 2022 г. е била около 19 милиона тона, според украински данни, а USDA е оценила реколтата на 20,5 милиона тона. През 2021 г. украинските фермери събраха рекордна реколта от 33 милиона тона.

С по-нататъшния спад на площите и недостиг на гориво и суровини, новата украинска реколта от пшеница през 2023 г. вероятно ще бъде дори по-малка от 2022 г.

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements