Заради промяна в референтния период: 10 пъти намаляват подпомаганите лица в сектор тютюн

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Депутати питат: Какви са всички критерии за допустимост по НПП за животни

Поради промяната на референтния период за плащанията за тютюна, обхватът на подпомаганите лица ще намалее в порядъка на 10 пъти. За това съобщават депутати ПГ ТЕРБ-СДС във въпрос, отправен към земеделският министър Явор Гечев.

За да се изясни очакваната финансова подкрепа и възможностите за земеделските стопани за кумулиране на инструменти за подкрепа по Стратегическия план, още в първите дни на новата година шестима народни представители настояват министърът да отговори на две питания. Извън решените условия като бюджет и референтни дати в Стратегическия план по Националната преходна помощ (НПП), за направленията за животни, министър Гечев да посочи всички останали критерии за допустимост – брой животни по видове и други изисквания. Вносителите на въпроса настояват също така министърът да посочи и всички интервенции в обхвата на обвързаната подкрепа, които могат да се кумулират с НПП за овцевъдство/козевъдство и за говедовъдство/биволовъдство.

Вносителите припомнят, че в Стратегическия план Приложение VI относно преходната национална помощ са описани условията и задължението на държавата за прилагане и в този програмен период на Националната преходна помощ /НПП/ и плащанията за тютюн.

Заради промяната на референтния период за плащанията за тютюна, обхватът на подпомаганите лица ще намалее десет пъти. Вместо по метода на средната стойност на трите години в досегашния период 2007-2009 г., в бъдеще ще се отчита една година от референтния период 2016-2018 г., която стопанинът ще посочи еднократно.

За говедовъдството и биволовъдството референтната дата се променя от 28 февруари 2009г. на 31 декември 2018 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements