Българите ядат риба, но не всеки път има достъп до видовете, които харесват, тъй като тя вече става все по-скъпа храна
Промяна в климата се усеща и във водоемите в страната. Това най-ясно може да се види най-вече в язовирите, където се прави мониторинг, сподели за А ZONA главен асистент д-р Василка Кръстева от Институт по рибарство и аквакултури в Пловдив. В по-топли води оцелява шарана. „Това е най-устойчивата и най-масовата риба у нас. Освен с вкусовите качества и е най-предпочитана за отглеждане“, коментира тя.
Според Кръстева няма опасност да изчезнат стопанските видове риба, но при дивите видове вероятността е много голяма. Балканската пъстърва е сред най-застрашените видове. Пъстървата е студенолюбива, тя може да се отглежда само във високо планинските водоеми. В България обаче се произвежда повече дъгова пъстърва, която е интродуциран вид, внесена е у нас преди време.
Непознати видове се опитват да изместят местните риби
При рибите също се наблюдава навлизането на непознати за вашите води видове, които се опитват да изместят местните. Такава е т.нар. слънчевка. Това е плевелна риба, която е дошла при нас от топлите морета, размножава се безконтролно и дори измества каракудата. Служи за храна на хищниците, но не може да се отглежда стопаните, разказва Кръстева.
Добро бъдеще за стопанско отглеждане имат най-популярните риби – шаран, амур, толстолоб и хищните сом и щука. Българските производители имат интерес към отглеждането, а изборът на видове зависи много от производствените мощности, с които разполагат – дали ще отглеждат рибата в язовир или в басейн, от значение е дали ще бъде в рециркулационна система или в проточна система. От вида на рибата и момента, в който ще започне индивидуалното развитие зависи много какви мощности се използват. Това е основното, което се обяснява на производителите, когато потърсят съвет от експертите в Института. Производителите се обръщат към учените за консултации и технологични схеми, определено има интерес, смята младият учен.
С най-голям потенциал и най-достъпната за отглеждане риба е шаранът
Василка Кръстева работи в направление рибовъдство, тя е защитила дисертация на тема “Отглеждане на европейски сом”. По принцип този вид се отглежда в поликултура и с други видове – шаран и толстолб. При хищните видове оцеляемостта е много ниска. Процентътна оцеляемост при зарибителен материал, напр. е много нисък в сравнение с шаран и толстолоб. „Подготвяме и основно работим по проекти, имаме три проекта към ССА и отделно изпълняваме няколко външни проекти, свързани основно с рибарството и определяне на екологичния капацитет на язовирите у нас“, каза още тя за A ZONA.
Според нея в момента с най-голям потенциал в масовото отглеждане и най-достъпната за отглеждане на риба е шаранът.
По нейно наблюдение българите ядат риба, но не всеки път има достъп до видовете, които харесва, тъй като рибата вече става все по-скъпа храна.