Заради промените в климата: Има опасност да изчезнат у нас някои диви видове риба

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Българите ядат риба, но не всеки път има достъп до видовете, които харесват, тъй като тя вече става все по-скъпа храна

Промяна в климата се усеща и във водоемите в страната. Това най-ясно може да се види най-вече в язовирите, където се прави мониторинг, сподели за А ZONA главен асистент д-р Василка Кръстева от Институт по рибарство и аквакултури в Пловдив. В по-топли води оцелява шарана. „Това е най-устойчивата и най-масовата риба у нас. Освен с вкусовите качества и е най-предпочитана за отглеждане“, коментира тя.

Според Кръстева няма опасност да изчезнат стопанските видове риба, но при дивите видове вероятността е много голяма. Балканската пъстърва е сред най-застрашените видове. Пъстървата е студенолюбива, тя може да се отглежда само във високо планинските водоеми. В България обаче се произвежда повече дъгова пъстърва, която е интродуциран вид, внесена е у нас преди време.

Непознати видове се опитват да изместят местните риби

При рибите също се наблюдава навлизането на непознати за вашите води видове, които се опитват да изместят местните. Такава е т.нар. слънчевка. Това е плевелна риба, която е дошла при нас от топлите морета, размножава се безконтролно и дори измества каракудата. Служи за храна на хищниците, но не може да се отглежда стопаните, разказва Кръстева.

Добро бъдеще за стопанско отглеждане имат най-популярните риби – шаран, амур, толстолоб и хищните сом и щука. Българските производители имат интерес към отглеждането, а изборът на видове зависи много от производствените мощности, с които разполагат – дали ще отглеждат рибата в язовир или в басейн, от значение е дали ще бъде в рециркулационна система или в проточна система. От вида на рибата и момента, в който ще започне индивидуалното развитие зависи много какви мощности се използват. Това е основното, което се обяснява на производителите, когато потърсят съвет от експертите в Института. Производителите се обръщат към учените за консултации и технологични схеми, определено има интерес, смята младият учен.

С най-голям потенциал и най-достъпната за отглеждане риба е шаранът 

Василка Кръстева работи в направление рибовъдство, тя е защитила дисертация на тема “Отглеждане на европейски сом”.  По принцип този вид се отглежда в поликултура и с други видове – шаран и толстолб. При хищните видове оцеляемостта е много ниска. Процентътна оцеляемост при зарибителен материал, напр. е много нисък в сравнение с шаран и толстолоб. „Подготвяме и основно работим по проекти, имаме три проекта към ССА и отделно изпълняваме няколко външни проекти, свързани основно с рибарството и определяне на екологичния капацитет на язовирите у нас“, каза още тя за A ZONA.

Според нея в момента с най-голям потенциал в масовото отглеждане и най-достъпната за отглеждане на риба е шаранът.

По нейно наблюдение българите ядат риба, но не всеки път има достъп до видовете, които харесва, тъй като рибата вече става все по-скъпа храна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА