В резултат от африканската чума по свинете в Китай вносът на суроватка на прах бележи спад с 29%. Доставките от ЕС се увеличават, достигайки 46 хиляди тона за шестмесечието, което представлява ръст с 39% спрямо същия период на 2018. Това посочват експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Благодарение спада в цената на маслото в ЕС, който достига 34% на годишна база, се очаква производството да бъде по-конкурентно на световния пазар, водейки до 5% ръст на експорта и 1% ръст на потреблението на вътрешния пазар през 2019. В същото време намалението цената на маслото ще окаже натиск върху изкупните цени на сурово мляко в следващите месеци заради свиване брутните приходи от производството на млечни продукти. Това ще накара преработвателите да потърсят намаление на изкупните цени.
Според пазарен анализ на Европейската комисия търсенето на млечни продукти на световния пазар ще остане стабилно, като износът на ЕС през тази година се очаква да нарасне с 4% . Добрите климатични условия се очаква да подкрепят производството на мляко, изразявайки се в ръст от 1%.
Въпреки покачването от близо 18% на цената от началото на годината, европейското сухо мляко продължава да бъде конкурентно на глобалния пазар. Поради намалението на запасите е възможен ръст на производството с около 5% до началото на 2020 г. Този обем на експорта обаче не е възможно да бъде поддържан и вероятно ще последва около 10% спад на експорта през следващата година.