Европейският съвет за информация за храните (EUFIC) стартира първата по рода си общоевропейска интерактивна карта за сезонност на плодовете и зеленчуците. В контекста на Международната година на плодовете и зеленчуците през 2021 г., провъзгласена от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), новата карта предоставя точна и научнообоснована информация, която да насочва потребителите към здравословен и по-устойчив избор.
Инструментът съчетава данни от утвърдени национални източници и включва над 200 сезонни плодове и зеленчуци, обхваща 24 държави и включва шестте европейски климатични региона. Първоначално стартиран на английски, той ще бъде достъпен и на френски, немски, италиански и испански. Потребителите могат да филтрират по държави, сезони и месеци, като идентифицират устойчиви възможности за храна. Благодарение на опростения си интерфейс и голямото разнообразие от включени храни, картата има за цел да повиши осведомеността относно хранителните и здравословни ползи от консумацията на плодове и зеленчуци.
“В Европа сме свикнали да имаме на разположение много голям избор от храни през цялата година, често откъсвайки се от произхода на продуктите. Горди сме да пуснем тази иновативна карта за насърчаване на местната и сезонната консумация на плодове и зеленчуци, която помага на хората да имат разнообразна, балансирана, здравословна и устойчива диета “, каза Лора Фернандес Селемин, генерален директор на EUFIC.
Плодовете и зеленчуците са основни хранителни вещества в различните култури и минималното количество от 400 грама на ден или пет порции плодове и зеленчуци е полезно за здравето.