Запознайте се с “Живата катедрала” на Джулиано Маури (видео)

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Вероятно е божие провидение! Търсил подходящото място дълго. Неведоми са пътищата, отвели Джулиано Маури до горите край Тренто, в Северна Италия. Там той поставил основите на своята жива катедрала.

Природата винаги вдъхновявала Маури. Обичал да работи с естествени материали, но мечтата му била да изгради храм. Започнал “строежа” през 2001 г., предава БНТ.

Катедралата се простира на площ от 650 квадратни метра. Дълга е около 28 метра, а височината ѝ достига до 21 метра. Месеци били нужни на Маури, за да изгради конструкцията.

В 42 колони засадил дръвчета габър. В тях вплел 600 клони от кестен и лешник. Изчислил че, след 15 години скелето ще се саморазпадне и клоните ще оформят живите стени на катедралата.

Смъртта настигнала Маури преди катедралата да е завършена. Италианският творец си отишъл от този свят 8 години след като започнал строежа на храма. Но творението му продължава да се развива и след като създателят му е напуснал този свят. За него се грижат природата и вярата, вплетени в уникална нарастваща структура.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements