Започва монтирането на заслона на “Кончето” в Пирин

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

От 10 до 14 септември готовите елементи за новия заслон на седловината “Кончето” в Северен Пирин ще бъдат транспортирани на място с хеликоптер и ще започне тяхното сглобяване, съобщи за БТА Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи в България.

В демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участват над 150 доброволци от цялата страна. Те качиха на гръб близо 1500 килограма инструменти, вода, цимент, пясък, чакъл, бетон, желязо, бензин. Много хора дариха храна, вода и инертни материали. Само през последния месец постъпиха нови 20 415 лева, с което общата сума е вече над 40 000 лева. Но с близо 70 на сто от тях трябва да бъдат покрити транспортните разходи. Кампанията за набиране на средства за строителството на новия заслон продължава, допълни Чачановски.

Старият заслон беше демонтиран и сортиран на пакети за сваляне с хеликоптер в района на хижа “Яворов”. За съжаление по-голямата част от дървения материал е много изгнил и няма да може да се използва за възстановяване на заслона като музей, сподели Чачановски.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама