2 тона дъгова пъстърва от Пиринско пътуват всяка седмица за Румъния

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

2 тона дъгова пъстърва от рибното стопанство на Захари Беличенов, което се намира в подножието на Пирин близо до Разлог, пътуват всяка седмица за Румъния. В условията на коронакриза пазарът в северната ни съседка е истинско спасение за родния бизнес, по думите на предприемача. „Румънският пазар е сериозен консуматор на риба, много по-сериозен от България. Големите производители на дъгова пъстърва в момента са ориентирани натам. Това е нашият основен пазар сега“, каза за „Агрозона“ Захари Беличенов, който е един от тримата съдружници в рибния бизнес.

„Кризата ни удари силно,“ признава стопанинът, „Опитваме да се възстановим, но за 3 месеца трябваше да продадем между 30-40 тона, а продадохме 1 тон риба. В същото време не сме освободили нито един човек. За нас изискванията на мярката 60/40 са неприложими. Ще видим докога ще издържим така.

Площта на стопанството е 55 дка, разделени на части. Басейнът за угояване на дъгова пъстърва заема близо 90% от капацитета на стопанството. Останалото са цехът за почистване и предлагане на риба като готов продукт, риболюпилнята и ресторантът, където се предлага прясната продукция от стопанството.

През 80-те години на 20 век стопанството е било най-големият земекопен рибарник на Балканския полуостров. Било е специализирано в производството на зарибителен материал за повечето езера в Рила и Пирин. „Заварихме стопанството в съвсем различен вид от сегашния. През годините инвестирахме над 1,5 млн. лв.“, обяснява Захари Беличенов. Сега фермата е специализирана в угояване, а скоро ще започне да функционира и люпилня. Така ще се намали зависимостта от производителите на зарибителен материал.

Басейните са естествени, а не излети от бетон и симулират естествения хабитат на рибите. Това позволява развитието на „стегната“ пъстърва, за разлика от садковата, която стои като желирана, казва Захари Беличенов. Стопанството се захранва от карстов извор, което е изключително благоприятно за отглеждане на пъстървата, тъй като в басейните се поддържа постоянна температура между 9 и 10 градуса през лятото и зимата. Това дава възможност на стопанството да работи целогодишно, за разлика от много други, които се налага да спрат работа през зимата.

Основните пазари за фермата са хотелите и заведенията в Разлог и Банско, търговски вериги в София. „За две години успяхме да обърнем местните хотели и ресторанти на дъгова пъстърва от ципура и лаврак. Стараем се да си набавяме възможно повече фермерски продукти от региона,“ обясни предприемачът.

Повече за рибното стопанство може да прочетете в септемврийския брой на списание “Агрозона”.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА