Бракониери обезглавиха дива коза за трофей в Пирин

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Убийството на дива коза като защитен вид се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Служители на Дирекция “Национален парк Пирин” проверяват случай с намерена мъртва дива коза на територията на парка. На 6-ти септември 2022 г., в социалните мрежи /фейсбук/ е публикувана снимка на убита дива коза и информация, че тялото е намерено в района на седловина Премката, (между вр. Кутело и вр. Вихрен), на територията на Национален парк „Пирин“.

На територията на Национален парк „Пирин” е извършено поредното демонстративно и безпрецедентно бракониерство на дива коза, който е защитен вид дивеч.

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ са извършили проверка на терен на 7 септември по подадения сигнал и са установили в непосредствена близост до туристическа пътека мъртва женска дива коза, която е обезглавена. Своевременно са информирани Районно полицейско управление – Банско и Окръжна прокуратура Благоевград. По разпореждане на разследващия полицай в момента се извършват действия по сваляне на трупа на животното и предаването му за извършване на експертиза.

Входната рана по тялото показва, че животното е застреляно с карабина, а отрязаната глава е доказателство за намерението да бъде ползван единствено трофея, а не и месото. Това подсказва, че убийците са материално обезпечени и тяхна цел са рогата. По думите на открилите трупа алпинисти разрезът е направен изключително прецизно и гладко. Предполага се, че убийството на дивата коза е извършено по тъмно от лица, подпомагани от местни хора, предаде НЛРС.

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България: застрашен подвид (EN) – Еndangered. Дивата коза – Rupicapra rupicapra  е екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, за който се прилагат разпоредбите от Наказателния кодекс, който гласи: „Който законно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от Европейски или световно застрашени диви гръбначни животни , се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Дивата коза е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България на застрашен подвид

Всички посетители на Национален парк „Пирин”, свидетели на нарушения на територията на парка, могат да сигнализират на следните телефони:
Дирекция „Национален парк Пирин”, „Зелен“ телефон – 0898779942 и тел.: 074988204
ПУ „Вихрен” – гр. Банско, тел.: 0899 866 402
ПУ „Баюви дупки ” – гр. Разлог, тел.: 0899 866 404
ПУ „Каменица“ и „Трите реки“– гр. Сандански, тел.: 0884 484 846
ПУ „Синаница” – гр. Кресна, тел.: 0899 866 430
ПУ „Безбог” – гр. Добринище, тел.: 0899 866 410
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА