Започва благотворителен коледен базар за намаляване на глада

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Днес, 19 декември 2016 г., от 12.00 часа в централната част на „Женския пазар“ започва благотворителен коледен базар, част от националната кампания „Не хаби – дари!“. Нейната цел е да намали глада и пилеенето на храни, съобщават от пресцентъра на омбудсмана у нас. Припомняме, че от началото на 2017 г. отпада ДДС върху дарените храни.

Според статистиката у нас всеки унищожава около 80 килограма храна на година като 2/3 от нея са годни за консумация. Данни на Българската хранителна банка показват, че всяка година у нас близо 670 000 000 килограма годни хранителни продукти се изхвърлят. Парадоксът е, че на този фон според Националния статистически институт и „Евростат“ над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, а всяко четвърто дете гладува.

Кампанията „Не хаби – дари!“ е насочена към хората между 40-45 години. Нарочни изследвания показват, че те по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти.

Инициативата минава под надслова безОСТАТЪЧНО щастливи, тъй като храната е и удоволствие.

Под егидата на обществения защитник през цялата 2017 г. в рамките на кампания „Не хаби – дари!“  ще бъдат организирани редица прояви и събития, чрез които да бъде мотивиран хранителният бранш да дарява колкото се може повече на нуждаещи се хора, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Партньори на благотворителния базар са Българския Червен кръст, Българската хранителна банка, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българската агенция по безопасност на храните,  „Монделийз България Холдинг“, хранителните вериги Билла, Кауфланд, Метро, Про Маркет, Лидл и др. Логистична подкрепа оказват Столична община, „Пазари Възраждане“ ЕАД, кметът на район „Възраждане“ г-жа Савина Савова, хотел „Маринела“ и Ред Девил Кетъринг.

Четете още:  Стартира националната дарителска кампания „Стани един от нас. Дари надежда!“

Цанка Миланова: Законът за ДДС създава твърде много рестрикции за дарение на храни

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements