Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион, който е сред лидерите в производството на протеиновата култура.

Засети са първите стотина декара полета в землището на Каварна, но подготвените вече площи за културата в крайморската община, в Генерал Тошево и Тервел достигат 3910 декара, съобщиха от областната дирекция “Земеделие”.

През миналата стопанска година в региона бяха произведени по 153 килограма фасул от декар от общо 6440 декара масиви, припомнят от областната дирекция “Земеделие”.

С въвеждането на схемата за обвързано подпомагане на производителите на протеинови култури в последните години площите с фасул в Добричкия регион достигат между 6000-8000 декара. Фасулът е сред културите, които обогатяват почвата с азот, а като хранителен продукт се цени заради високото съдържание на хранителни влакна.

Според селекционерите от Добруджанския земеделски институт браншът трябва да осигурява поне по пет килограма боб на българин годишно.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА