Започна онлайн гласуването за “Дърво с корен 2015”

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Журито на конкурса „Дърво с корен 2015” избра десет претенденти за титлата на конкурса и трима финалисти в допълнителната категория „Вековните дървета говорят”. Те могат да бъдат разгледани на сайта на конкурса.

Всеки желаещ да гласува за своя фаворит може да го направи на същата страница в интернет. Гласуването ще продължи до 9 декември 2015 г., включително. Победителите ще бъдат обявени и наградени на 15 декември 2015 г. на тържествена церемония в Полския институт в София. По време на събитието ще станат известни както избраните чрез гласуване „Дърво с корен 2015” и победителят във „Вековните дървета говорят”, така и излъчените от журито победители в другите две допълнителни категории „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители.

Tазгодишното издание на конкурса беше белязано от номинации, включили се в конкурса с надеждата да защитят от унищожение любими и знакови дървета и поставящи въпроса за заплахите, на които са изложени важни природни територии и градски зелени площи в страната. Сред тях са и двама от избраните за финалисти в конкурса – дъбът от Дунавския парк в Силистра и чинарът от парк „Бедечка” в Стара Загора, с разкази за неуредиците и заплахите пред двата знакови парка, коментират организаторите.

Като че ли за да потвърди сериозността на проблемите пред опазване на дърветата и горите у нас, днешната ни радост от излъчването на определените от журито финалисти в двете категории, за които ще се гласува, е помрачена от новината за незаконни действия в местността Меча поляна на ПП Витоша, довели до унищожаване на 20 дка смърчови фиданки, финансирани с европейски средства и засадени от доброволци, съобщиха още организаторите.

Новината за унищожението на младата гора беше съобщена и разпространена чрез социалните мрежи от инж. Тома Белев, дългогодишен член на журито на конкурса „Дърво с корен”, след направена проверка на място с представители на държавни институции.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама