Започна масовата жътва на ечемика в област Пазарджик, каза Александър Миндачкин, зърнопроизводител от Пазарджик и председател на регионалната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран от агенция “Фокус”.
„Вече няколко дни се жъне ечемикът, като някои от стопаните почти са го прибрали. Времето е подходящо и прибирането върви нормално”, добави Миндачкин. Според него качеството на зърното е добро, като това се отнася и за пивоварните ечемици, и за фуражните. „Заради затоплянето на времето опасността от гъбични заболявания премина. Ечемикът и пшеницата са във фаза на узряване и дори да има някъде такива проблеми, това не е фатално за тях. Очакваме жътвата на пшеницата в областта, която е в последна фаза на узряване, да започне до една седмица”, каза още зърнопроизводителят.