Контролът на биопроизводството е засилен и нарушенията намаляват. Това стана ясно от думите на Чавдар Маринов, зам. министър на земеделието в интервю за БНТ.
Системата за проверки е надеждна по цялата верига– от контролиращите лица до Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ и компетентното звено в Министерство на земеделието, храните и горите. На всеки оператор на биологични продукти се извършва най-малко по една инспекция годишно.
Отделно служителите извършват 10% от така наречените допълнителни проверки, отделно на всеки 5% се взимат необявени проби. Министерство на земеделието, храните и горите отделно прави проверки отново на 5% от всички оператори
Получаването на лиценз от контролиращите лица от Българска служба по акредитация отнема между 8 и 9 месеца. Допълнителните проверки, които се извършват след това, се осъществяват в продължение на 2 месеца, посочи зам.-министър Маринов.
Всеки потребител и производител може да влезе на страницата на МЗХГ в интернет и по знака на продукта да провери номера на производителя, кое е контролиращото лице и съответният сертификат, който удостоверява надеждността на производителя.
В момента към биопроизводителите се разпращат електронни съобщения, за да могат операторите да потвърдят информацията в регистъра, подадена от контролиращите лица.
Броят на производителите, преработвателите и търговците на биологична продукция в България е около 6 500, а нарушенията са около 12.
„През последните години България имаше три негативни одитни доклади – от Европейската комисия, Европейската сметна палата, Сметната палата на България. Наскоро преминахме един от най-тежките одити от Европейската комисия. Очакваме предварителен доклад, но впечатленията на служителите на Комисията от заключителната среща бяха, че вървим в правилната посока.“, каза зам.-министър Маринов и допълни: “Искаме да гарантираме единствено, че нашите деца ще растат здрави и ще ядат полезна и екологично чиста храна.”