Залагат нови инструменти за развитие на биосектора

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Променят наредбата за сертифициране на търговци на непакетирана биопродукция

На ново отношение и нов подход за утвърждаване дейността на биологичните производители и разширяване на нейния обхват разчитат от земеделското министерство, стана ясно по време на първото заседание на Консултативния съвет по  биологично производство. „Търсим инструменти за създаване на оптимални възможности за възходящ тренд на развитие на сектора“, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на заседанието.

На срещата бе представена информация за извършените годишни надзорни проверки на лицата получили разрешение от министъра на земеделието, храните и горите по чл. 18, ал. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз през 2022 г. В рамките на заседанието бяха разгледани и подадени заявления за промяна на данни и извършване на корекции в  регистъра на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни, произведени по правилата за биологично производство.

Участниците в Съвета бяха запознати с начина за въвеждане на информация в Електронния регистър и оторизирането на плащания на бенефициери по Мярка 11 Биологично производство. Обсъден бе етапът на приемане на Национален план за развитие на биологичното производство 2030 г. Коментирани бяха и текстове по проект за изменение и допълнение на Наредба №5 от 2018г., свързани със сертифициране на търговци, предлагащи непакетирана биопродукция.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements