Забраняват селскостопанските дейности в Свиленградско след 11:00 ч., заради високите температури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пожарът в Свиленградско се е разраснал на над 15 хиляди декара

Пожарът в Свиленградско се е разраснал на над 15 хиляди декара, от които 7 хиляди са горска растителност, но има и лозя, орехи и бадеми.

„В неделя следобед, със засилване на вятъра, пожарът поемаше в различни посоки. Най-силно горя борова гора. Към 06.30 ч. в понеделник положението беше по-спокойно, пожарът е под контрол. Екипи продължават да работят на терен”, уточни на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева. Предполага се, че огънят е тръгнал от забранено разчистване на пасища, предаде Нова ТВ.

Няма опасност за населените места, но бедственото положение в Община Свиленград остава в сила. Издадена е заповед за забрана за селскостопански дейности след 11.00 ч. заради високите температури и силния вятър.

В землищата на Пъстрогор и Младиново ситуацията тази сутрин е спокойна. Според директора на областната противопожарна служба Николай Вълчев в следващите дни предстоят много пожари.

“Високите температури и силният вятър ще усложнят много ситуацията. Червен код е валиден за Хасковска област в следващите дни”, обясни той. И допълва, че пожарът в Свиленградско вече подлежи на съдебна отговорност, не само на санкции.

“Критичен участък е от Левка до Младиново. Отсечката е затворена за движение на автомобили. Около 200-300 метра е района, там очакваме възобновяване. Няма опасност за населените места”, посочи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements