Хлябът е една от основните храни на Балканите, а и не само. През последните години предлагането му буквално експлодира и има много разновидности, разделени в две големи категории: бял хляб и черен хляб.
Когато ядем хляб, искаме да изберем най-пресния, който е и вкусен. Не винаги обаче можем да кажем, че хлябът е най-здравословният избор, който можем да направим.
Черният хляб е по-здравословен от белия, казва румънският диетолог Михаела Билич, която обяснява и защо се препоръчва да се яде черен хляб.
Според специалиста черният зърнест хляб е полезен за възрастни, тъй като помага за понижаване на холестерола.
Препоръчително е да се ядат пълнозърнести храни, като хляб или овесени ядки. Михаела Билич твърди, че черният хляб е полезен за организма, тъй като ни осигурява 10 грама фибри, в сравнение с белия хляб, който ни осигурява само 4 грама фибри. Освен това много често черният хляб е обогатен със семена, които са и по-здравословни.
Колко хляб е препоръчително да ядете на ден?
Въпреки че черният хляб е по-здравословен, както и белият, той трябва да се консумира умерено.
Трябва да се вземе предвид количеството хляб, препоръчително да се консумира на ден, за да се осигурят нуждите на тялото от фибри. Диетолозите казват, че дневната консумация на 30-35 грама фибри е идеална, фибри, които си набавяме основно от плодовете и зеленчуците.
Въпреки че фибрите са полезни за тялото, могат да възникнат проблеми, когато се консумират в излишък. Фибрите ускоряват твърде много чревния транзит, а при децата това е недостатък. Усвояването на минерали и витамини намалява, така че могат да възникнат дефицити.