Не всички яйца изглеждат еднакви. Особено от вътре. Някои жълтъци са светли, други са чак тъмно оранжеви. Какво означава това?
Възможно ли е да се прецени за здравето на кокошката, която е снесла яйцето по цвета на жълтъка? Да се различи вкусът на самото яйце или за неговата хранителна стойност?
До скоро се смяташе, че колкото е по-тъмен, по-стегнат и заоблен жълтъкът в едно яйце, толкова по-здрава е кокошка, която го е снесла. Приемаше се също така, че цветът на жълтъка показва колко свободна е била птицата и дали е приемала качествена храна. За светлите жълтъци пък изобщо нямаше добро мнение.
Днес тези възгледи се считат за остарели. И всъщност нито едно научно проучване не е открило връзка между цвета на яйчния жълтък и състоянието на кокошката, въпреки многобройните опити.
Каква е истината? Цветът на жълтъка се дава от пигменти – каротеноиди – роднини на този, който боядисва морковите в оранжев цвят. Тези пигменти пилето получава заедно с храната. Ако му е давана много пшеница – жълтъкът ще бъде лек и светъл, при повече царевица и люцерна в порциона, които са каротеноиди, жълтъкът ще бъде тъмен, съобщават от ptichki.net.
Експертите вече са категорични – цветът на жълтъка не влияе на хранителната стойност на яйцето. Както тъмните, така и светлите съдържат витамини А, D, Е и К, те не се различават също така и по вкус.
По същия начин, яйцата с различен цвят черупка не се различават по вкус.