Картофите са най-популярните клубени, които практически винаги присъстват на масата. Именно затова те заемат и най-голяма част в хранилището през зимата. Но за да съхраните картофите през цялата зима, трябва да се потрудите. В топлото помещение клубените достатъчно бързо завяхват и покълват. На светлина те позеленяват, което служи за показател на това, че в тях се образува опасното и отровно вещество соланин. Прекомерната влажност води до загниване на клубените. Как да избегнете всичко това?
80-90% влажност на въздуха и температура около 2-3 градуса са оптимални условия за съхранение на картофите, а те трябва да бъдат на сухо, тъмно и прохладно място, идеално ще е мазе, което не замръзва през зимата.
Преди да приберете картофите за съхранение, добре ги просушете, дръжте ги няколко дни на открито, леко засенчено, добре проветриво място. След това ги сортирайте, изхвърлете болните и повредените.
Съхранението на картофите е най-добре да става не на куп, а в специални контейнери или сандъчета, които могат да се проветряват. Височината им не трябва да е повече от 80-100 см, като е добре да не са директно на земята, а на височина от 15 см. От контейнера до стената или тавана трябва да има поне 20 см разстояние, за да може въздухът да циркулира свободно около клубените.
За да предотвратите загниването на клубените, можете да ги изсипете на тънък слой дървени стърготини или наситнени листа от арония. Първите отлично попиват влагата, вторите отделят фитонциди, които унищожават болестотворните бактерии.