За 10 години консумацията на пилешко месо у нас с 53% ръст

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Само за 10 години консумацията на пилешко в страната е скочила с 53% и това е най-големият ръст при всички меса. Общата консумация на пилешко месо (без субпродуктите) в България през 2017 г. ще остане на нива над 160 хил.т., като консумацията възлиза на 22,8 кг/човек. В следващите години консумацията ще продължи да расте с около 1,5% годишно, според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Цените на птичето месо в страната бележат спад за четвърти пореден месец, под натиска на увеличения световен износ.

Нивото на цените на едро на пилешкото месо средно за държавите-членки на ЕС, от началото на годината превишава отчетеното през същите месеци на 2017 г. Увеличението през месец март е с около 3% на годишна база. Прогнозите са за растеж на производството, стимулирано от повишената консумация.

Според оценките на USDA, производството на пилешко месо в Бразилия ще достигне 13,5 млн. тона през 2018 г. (+2,6%). Увеличението на изнасяните количества ще е по-слабо – около 1,5%, поради очакваните търговски ограничения от страна на ЕС и Китай. Свиването на вноса на пилешко месо от Бразилия, която е основен доставчик на Европейския пазар, ще поддържа по-високо равнището на цените на едро.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА