Явор Гечев: Опростяването на европейската политика се отлага за неопределено време

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

 

Освен че 2022 беше сложна година, изглежда опростяването на европейската политика се отлага за неопределено време, каза в обръщението си към участниците в Десетия национален агро семинар „Българско зърно за добра храна“ министърът на земеделието Явор Гечев. В рамките на война следва позеленяване на европейското земеделие и икономика изобщо. В тази ситуация много е важна ролята на браншовите организации, стана ясно от думите му.

„Отчитаме изключително качествената реколта от пшеница, макар и с по-ниски количества от миналата година. Проблемите ни съпътстват от началото на годината, и по-точно след нападението на Русия в Украйна. През март държавата взе решение да изкупува пшеница за попълване на държавния резерв. Мярката не се случи, но този ход се отрази негативно на търговията със зърно. По късно Европейската комисия реши да отвори т.нар. коридори на солидарността, за да улесни износа на украинско зърно временно за трети страни, припомни Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в началото на семинара „Българско зърно за добра храна“, който си провежда в Пловдив. Вместо да помогне на народите от Африка, Близкия изток и други зависими страни, на практика обаче това решение доведе до засядане на по голяма част от украинския износ в близките страни. България е държава, която е приятел на Украйна, но земеделските стоки, които влизат от там не са произведени по високите европейски стандарти и дебалансират сериозно вътрешния пазар на близките страни, каза още той.

По данни на ЕК половината от слънчогледа, който е влязъл от Украйна е в България. От изкривения пазар страдат всички български зърнопроизводители. Освен това има притеснения за доброто име на българското зърно. Изготвянето на Закон за браншовите организации е една от най неотложните задачи пред НАЗ.

Местното производство на хранителни продукти и тяхното качество са от стратегическо значение за националната сигурност се каза в поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев към участниците в събитието.

 

 

 

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА