Януш Войчеховски: Спрете вноса и Зелената сделка

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски се изказа критично към търговските и климатичните политики на Европейския съюз, които според него са основният фактор за недоволството, което изразяват фермерите.

Войчеховски реагира на писмо, получено от евродепутата Норберт Линс, председател на комисията по земеделие в Европейския парламент, където се изтъкват шест искания за облекчаване на натиска върху фермерите.

„Спрете вноса, Зелената сделка вън!“, пише той в писмото.

Войчеховски подчертава необходимостта от бързи действия и призовава за значителни промени в търговската политика на ЕС, която според него е прекалено либерализирана и неблагоприятна за европейските фермери.

Политическите инициативи в рамките на Зелената сделка на ЕС може да са отишли ​​„твърде далеч“, написа Войчеховски, като призова за промени в търговската политика на ЕС.

Той изтъква загрижеността си относно недостатъчната конкурентоспособност на европейските фермери пред либерализацията на търговията с Украйна и Мароко, както и относно потенциалното въздействие на търговското споразумение ЕС-МЕРКОСУР. Според Войчеховски, принципът на реципрочност в търговските отношения изисква промени в търговската политика на ЕС, за да се гарантира по-голяма защита на селското стопанство на европейския континент.

Той също така призовава за по-голяма гъвкавост във въпросите, свързани със зелените политики, като настоява държавите-членки да имат възможност да се откажат от санкции за фермери, които не могат да изпълнят определени стандарти за условия.

Войчеховски изразява убеждението си, че фермерите трябва да бъдат подпомогнати чрез удължаване на кризисната рамка за държавна помощ, като подчертава, че е невъзможно да си представим ситуация, в която фермерите, понасящи тежката цена на либерализацията, няма да могат да се възползват от публична помощ от своята страна.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА