Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието

“Европейският съюз преодоля Ковид кризата и други кризисни ситуации благодарение на земеделските стопани (ЗС) в ЕС, чиято дейност бе успешна. Това заяви европейският комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България и проведе среща със земеделския бранш.  Поздравявам българските зърнопроизводители за увеличението на добивите от 400 на 600 кг/дка. Имате добър баланс на износа – 7 млрд. евро”, заяви на среща със земеделския бранш европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България.

“Зная, че имате проблеми и разчитате на мен и на Комисията. Организирахте вашата съпротива (протести) срещу европейската политика, Зелената сделка и украинския внос. Запознат съм със статистика за България, като най-близка до военните действия и е най-застрашена. Европейската комисия предложи някои опростявания. Говорим за изключване на 4 % от земеделските площи за неупотреба. Другото е ротация на културите, но е нужна тяхната диверсификация. В България по-голяма част от земеделските площи се управляват от земеделци с площи от порядъка на 1000 ха.”, коментира още той.

“132 000 са малки ЗС, но са изключени от контрол. При големите ЗС не е така. По отношение на вноса от Украйна се борехме за тарифите. Стойността на експорта е 3 млрд. евро. Вносът на царевица, жито и др. беше намален от 1 млрд. евро на 400 млн. евро. Ограниченията за вноса на захар, мед се удължава до юни 2025 г. При по-голям внос, министъра може да поиска дори прекратяване на вноса на този продукт, т. е въвеждат се регионални ограничения, но след одобрение от ЕК”, заяви комисарят.

“По отношение за държавните помощи България е на второ място в ЕС с 8 % или 452 млн. евро, което е в зависимост от държавния бюджет. Разговарях с президента Радев, мин. председателя Главчев, а сега и с вас. Бюджетът на земеделието в ЕС е 60 млд. евро, което е 0,4 % от бюджета на ЕС. Искаме увеличение на бюджета за земеделие и се надявам България да подкрепи това. Бъдещето включва: сигурност, стабилност, устойчивост, продоволствие. Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС. Имам идея: Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, т. е след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство. В Полша тези хора са намалели от 30 млн. през 2020 г. на 9 млн. сега, или от 270 000 на 17 000 ферми”, коментира Войчеховски.

“Да бъде увеличен бюджета на ЕС  с 480 млн. евро годишно, но и това не е достатъчно. При кризи да бъде 4-5 пъти по-голям. Предстои опростяване на ползването на европейските фондове”, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама