Всички котировки за зърно падат на международните пазари

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

На софийската стокова борса засега цените остават на декемврийските нива

През първата седмица от новата 2023 година цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари слизат надолу без изключение. Отвъд океана хлебната пшеница поевтиня с 12 долара до 329 щ.д./тон, тази във Франция свали 9.00 евро до 307.00 евро/тон, а тази в Украйна е с минус 10 долара на 285 щ.д./тон. Котировките на руската пшеница остават без промяна на 305.00 щ.д./тон. Трендът при царевицата е също надолу. В САЩ понижението е с 13 долара до 307.00 щ.д./тон, във Франция с 10.00 евро до 295 евро/тон, в Русия отново нулева промяна и 250 щ.д./тон, съобщават от Софийската стокова борса.

Цената на ечемика във Франция, която преживя чувствително снижение за последния месец, сега продължи по-леко с минус 3.00 евро до 279.00 евро/тон, в Русия за пореден път останаха старите цени от 272.00 щ.д./тон. Рапицата на Euronext следва синусоидална крива, която тази седмица слиза с минус 17.00 евро до нива от 583.00 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, загуби 15.00 долара от цената си до 1265.00 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се връща надолу най-забележимо с минус 27.10 долара, достигайки до 534.70 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са същите като през декември. Има предлагане на хлебна пшеница от производител на начална цена от 660 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 950 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са като обичайните, продължава предлагането на зрял фасул в чували на 2398.00 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements