Всеки петък в Стара Загора организират фермерски пазар

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Всеки петък от 15.00 часа на централния градски пазар в Стара Загора всички желаещи производители ще могат да предлагат собствена продукция на биохрани, както и артикули, произведени в малки семейни фирми. Това се съобщава на сайта на Община Стара Загора.

Община Стара Загора организира за първи път на 31.07.2015 г. от 15.00 ч. фермерски пазар, който ще се проведе в отделението, предвидено за продажба на цветя на централния градски пазар в Стара Загора.

По идея на кмета Живко Тодоров, целта е фермерският пазар да осигури директен достъп на гражданите до храни с доказан произход. Отделението в новия общински пазар, предвидено за продажба на цветя, остана неизползвано, поради липса на интерес у търговците. По този начин това пространство ще се осмисли и насити с полезна за гражданите дейност, смята градоначалникът. Той се надява, че директните контакти с фирмите, ще затвърдят основния принцип на фермерските пазари – доверие между производители и потребители.

По-голяма част от производителите са био-сертифицирани, а останалите са регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Производителите, участници на фермерския пазар, са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция.

До момента заявки за участие в първия фермерски пазар са заявили 8 производители, но се очаква да се увеличават. Те ще предложат на старозагорци богато разнообразие на продукти от козе мляко – сирене, кашкавал и кисело мляко, на различни био-сезонни зеленчуци, биочайове за профилактика, подправки, билки, домашни лютеници, сладко от черници, сироп от бъз, от акация, чай от ябълки, хляб с дива мая, пчелен мед и др.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements