Времето: Температури значително под климатичните норми, очаква се и сняг

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Очакваните валежи от сняг ще образуват снежна покривка и ще подобрят условията за зимуване на есенните посеви

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. През повечето дни от периода теще се определят от температури значително под климатичните норми, които ще поддържат в покой  зимните житни култури. Очакваните валежи от сняг в началото на периода ще образуват снежна покривка в по-голямата част от полските райони и ще подобрят условията за зимуване на есенните посеви, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнозират се температури по -15 °С

В Западна България, където в средата на периода се прогнозират ниски минимални температури, от порядъка на минус 14-15°С, образувалата се снежна покривка ще осигури защита за зимните житни култури, особено за посевите зимуващи във фаза трети лист.

Без защитна снежна покривка ще останат част от посевите с пшеница на места в Горнотракийската низина и в Югоизточна България. В тези райони прогнозираните  минимални температури са над критичните за намиращите се във фаза трети лист и братене  зимни житни култури.

През повечето дни периода условията ще ограничават провеждането на сезонните агротехнически мероприятия.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements