През месец септември настъпва беритбената зрялост на плодовете от късните сортове ябълки и круши. Още в началото на месеца трябва да се вземат мерки за почистването и обеззаразяването на помещенията, в които ще се съхраняват плодовете. Обеззаразява се и амбалажа. Дезинфекцията на плодохранилището става чрез изгаряне на сяра – за 1 куб. м. пространство по 20-30 гр. сяра в широки пръстени или железни съдове, върху жар от дървени въглища. Плътно се затварят отворите за 2-3 денонощия и трябва да се направи 10-15 дни преди зареждането на плодовете. Един-два дни преди зареждането помещението се охлажда до необходимата температура. Плодовете се сортират в склада и по сортове се подреждат в подходящ амбалаж. Свободното пространство от амбалажа до тавана е 40-60 см. В плодохранилището трябва да се поддържа постоянно ниска температура и висока относителна влажност на въздуха. Периодично се проверяват плодовете и загнилите се отстраняват. Една умерена поливка в началото на месеца, но не по-късно, ще се отрази добре на наедряването на плодовете. През втората половина на месеца започва и беритбата.
През септември е време за засаждане на нови ягоди, за да могат до края на есента да развият мощна коренова система и да устоят на зимните студове. Плододаващите ягодови насаждения все още залагат цветни пъпки. Поливането и торенето им с фосфорни и калиеви торове в първите десетина дни на месеца се отразява добре на този процес.