Внимание: Жълта боя в козунаците може да провокира пристъпи на астма при деца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Търговците подлежат на санкции само ако не са описали в етикета, че продуктът съдържа боя

Оцветител за лимонада прави козунака „домашен“, като му придава жълт цвят, имитирайки, че е приготвен по класическата технология с яйца, а не с яйчен прах, предаде „Монитор“.

Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов пояснява, че откакто продуктът вече не е в категорията на хляба, а е сладкарско изделие, боядисването му се счита за напълно законно.

Той съветва потребителите да следят за оцветителя Е-102 тартразин (жълт цвят) преди да си купят традиционния великденски десерт. „Търговците подлежат на санкции, единствено ако не са описали в етикета, че продуктът съдържа боя“, припомня Иванов.  На първо четене безвредния овцетител обаче може да провокира пристъпи на астма и уртикария при деца.

Според хлебари с дългогодишен опит качественият козунак трябва да съдържа яйца вместо яйчен меланж, а при разчупването си трябва да стои на конци.

Родното производство пък носи няколко отличителни черти – теглото, което обикновено е 400 грама, и плетката. Обикновено поне десетина от използваните добавки при производството на традиционни продукти, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската трапеза, предаде още „Монитор“.

Най- често използваните Е-та

Само в козунаците, продавани масово в супермаркетите и по пазарите, те са най-малко 6. Най-често във великденския хляб се среща Е-330, известна сред народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставка се използва за консервант на продукта.

Освен нея в масовите козунаци за увеличаване на трайността им се използват още две добавки – Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282). От емулгаторите, предназначени да направят възможно образуването или поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471).

За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а). Целта е да се постигне търговски вид на продукта, защото, за да се намали цената му, за производството му най-често се използва яйчен прах, а не яйца. В шоколадовите яйца, много купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор – лецитин (Е-322).

Рисковете, които носят Е-тата

Така например консервантът Е-282, предпазващ храните от образуването на бактерии, мухъл и плесени, в големи количества е толкова токсичен, че се използва като пестицид.

Оцветителят в козунака Е-122 се получава от въглищен катран. Провокира нежелани реакции при астматици и хора, които са алергични към аспирин. Забранен е в САЩ, Норвегия, Швеция и Австрия.

Същият цвят се влага и в почти всички бои за яйца на пазара. За целта се използват още няколко Е-та – Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Е102, тартразин, жълто №5 може да провокира пристъпи на астма и уртикария при деца.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА