Вече няколко години те радват столичани със собствен магазин и продукция
Фермери от софийското село Стъргел зарадваха почитателите на вкусното и качествено месо по време на хранителните изложения в столицата този уикенд, представяйки на публиката последните изкушения от месарница „Абърдийн“. Тя е част от стопанството на Стефани Христова, където успешно затвориха цикъла на производство, осигурявайки и преработка на полученото от елитното стадо говеда месо и други продукти. „Във фермата се отглеждат около 300 породисти животни, които са пасищно гледани“, разказва Паола Кънева от мениджмънта на компанията. Всички говеда в стопанството са от породата Абърдийн Ангъс, затова и месарницата вече няколко сезона носи именно името на породата. Пред публика от месарницата предлагат различни колбаси – луканка, суджук, саздърма, които са изцяло от говеждо месо. „Работим с доста бутикови магазини, които са ориентирани към фермерски продукти. Доставяме от нашата продукция и в магазини в страната, ресторанти, хотели“, допълва Кънева. Някои от продуктите са направени на ишлеме, други се приготвят от технолог в месарницата на „Раковски“. „Най-новото попълнение на букета от различни деликатеси е говеждото веяно филе, изцяло от говеждо месо Блек Ангъс, който е продукт на нашата месарница. Месото е чисто, без хормони и консерванти“, коментира още Паола Кънева.
За да отговорят на търсенето на клиентите, които все повече се интересуват от това какво слагат на масата си и на децата си, в месарницата се предлагат и продукти на различни други ферми, а в съседство е направена и млекарница, която доставя продукти от родни фермери, предимно от Родопите, казва Кънева. „Наблягаме на производителите, на малките фермери, които са проверени“, уточнява Паола Кънева.