Вижте как да дозирате правилно английската сол в градината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Домати, краставици, зеле и картофи ще станат по-вкусни и с повече завръзи

Магнезиевият сулфат е познат под различни имена. Това са и магнезий, и калиева сол, и английска сол. Тази популярност не е случайна. Именно това вещество снабдява растенията с магнезий (17%) и сяра (13%), без да замърсява почвата с вредни вещества.

На пазара можете да намерите магнезиевият сулфат във вид на прах, който много добре се разтваря в топла вода. В студена също ще се стопи, но по-бавно. Английската сол се използва широко в медицината и в хартиената промишленост.

В градината на растенията то оказва силно въздействие, като ускорява растежа им, повишава реколтата и подобрява вкуса на плодовете. Особено добре на подобно подхранване се отзовават доматите, картофите и краставиците. Внасянето на магнезиев сулфат помага на усвояването на фосфора и калция.

Можете лесно да определите потребността на растенията по симптомите им:

– потъмняване на връхчетата и пожълтяване на долните листа на кореноплодите;

– жълти и кафяви петна, както и кафеникав край на листната пластинка;

– бели линии между жилките;

– изсъхване и окапване на листата;

– задържане на растежа и дребни плодове.

 

Правилните дози

За домати и краставици английската сол се използва няколко пъти. Първо, се добавя в почвата при предпосевната обработка в доза 10 г на 1 кв. м. Два пъти през вегетацията трябва да се внася във вид на поливка около корените, като разтворът се приготвя  от 30 г сол на 10 л топла вода. Листно можете да подхранвате културите пак с разтвор, но приготвен от 15 г английска сол на 10 л топла вода.

При картофите английската сол се прилага при засаждането на клубените в земята, като се осигуряват на всеки 1 кв. м площ по 15-20 г от прахчето.

За зелето, морковите и цвеклото английската сол също е полезна. Тя се прилага предпосевно като дозата е 15 г на 1 кв. м, а по време на вегетацията – два пъти на месец. За тази цел трябва да разтворите 35 г кристали в 10 л топла вода и да полеете около растенията. Лисно английската сол се използва за подхранване при тези култури по 20 г, разтворени на 10 л топла вода.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА