Виолетовите зеленчуци излизат на мода

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В САЩ създадоха свой сорт виолетов ориз на основата на бразилския, виолетови домати ще започнат масово да се отглеждат през 2023 година

Учените от Министерството на селското стопанство на САЩ (USDA) в Арканзас разработиха и започнаха продажба на виолетов ориз с „кралското название“ „Тиара“.

По-рано през септември от USDA заявиха, че в страната е безопасно да се отглежда и консумира нов сорт домати, който е генетично модифициран и виолетов.

Учените от Центъра Джон Инес в Норидж, Англия, първи създадоха виолетов домат през 2008 г. Те използваха гени от цвета на кученцата, които действат като „реле“ в доматите, осигурявайки биохимични процеси за високо ниво на антоциани – химически вещества, известни със своите противовъзпалителни свойства и полезни за здравето на съдовете. ГМО доматите, по данни на USDA, могат да се отглежда от 2023 г. А ако американските потребители поискат да получат двойна доза антоциани, те могат да поднасят виолетовите домати с гарнитура от ориз с аналогичен цвят.

„Пигментите в пурпурния цвят, които се срещат, например, в гроздето и плодовете, включват различни дъбилни вещества, флавоноиди и феноли – и всички те имат антиоксидантни свойства, полезни за здравето – казва Ана МакЛунг, генетик-изследовател в USDA, която е създателка и на „Тиара“ – В Япония и Китай виолетовият ориз се нарича черен. В Древен Китай той се е смятал за толкова превъзходен и рядък, че е бил резервиран изключително за императора и членовете на семейството му. Но сега преимуществата на легендарния ориз ще са широко достъпни за хората, които се стремят към здравословно хранене“.

Преди две десетилетия бразилски селекционер на ориза осъзнава потенциала на виолетовия ориз и го подобрява по пътя на внимателната селекция. МакЛанг се основава на тази разработка и в продължение на около 15 години подобрява бразилския сорт ориз и представя „Тиара“. Това ще помогне на отглеждането на висококачествен ориз в САЩ за доставки на вътрешния пазар.

Няколко фермера вече експериментират, засаждайки новия сорт. МакЛанг ги убеждава да опитат отглеждането на „Тиара“ и друг сорт червен ориз под името „Скарлет“, който също е нейна разработка. Според фермери вкусът и ароматът са по-привлекателни, отколкото на белия ориз, продуктът е модерен и актуален, и стопаните, и потребителите могат да почувстват разликата.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА