Винпром Пещера представи първите резерви от серията Domaine Peshtera

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

В ръчното бране и селектирането на всеки грозд се крие тайната на уникалното отлежало вино на компанията

Лидерът на алкохолния пазар в България „Винпром Пещера“ представи първите резерви на червени вина от серията Domaine Peshtera реколта 2010. Двете уникални отлежали вина бяха представени ексклузивно пред журналисти и ценители на добрия вкус в София броени дни преди да бъдат пуснати в търговската мрежа. При прецезирането на винените резерви на „Винпром Пещера“ лично участва известният енолог Никола Вива заедно с най-добрите технолози на компанията.

„Гроздето за двете вина Domaine Peshtera Merlot Reserve и Domaine Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve е отглеждано в плодородните земи на Тракийската низина в лозовите масиви с изключителен тероар за двата сорта. За всеки от сортовете са преработени по 50 тона грозде с най-добри показатели“, обясни Георги Кавлаков, производствен мениджър на „Винпром Пещера“. По думите му, за да се запазят всички качества на виното, всеки грозд преминава специална селекция в два етапа. Първо се бере на ръка, без използване на никаква механизация. Вторият етап е в избата, където гроздовете минават допълнителен подбор и се избират само тези с най-добри технологични качества. Избраните най-узрели и здрави плодове преминават през микро винификация, а след това отлежават в най-модерната изба на Балканите в Съединение в нови френски дъбови бъчви за постигане на превъзходен вкус и качество на световно ниво.

„Имаме амбицията „Винпром Пещера“ да заеме лидерска позиция и във винения сегмент. За това говори не само пускането на пазара на отлежали вина, а всички инвестиции в лозови масиви, в най-модерната техника и в квалификация на нашите експерти и технолози, които минават обучения в наложени винарни по цял свят“, заяви Кавлаков.

Domaine Peshtera Merlot Reserve е вино, произведено от грозде Мерло, добито от собствени лозови масиви на „Винпром Пещера“. Виното е произведено по класическа технология съчетана с най-модерните приоми при микропроизводство на червено вино. Отлежавало е във френски дъбови бъчви от 225 л в продължение на 9 месеца. Характеризира се с плътен, червен цвят с керемидени нюанси. Има интригуващ плодов нос с преплетени нотки на сушени плодове, подправки и сладък карамел. Добре балансирано и хармонично тяло с меки танини, оценени и от най-изтънчените ценители.

Domaine Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve е вино, произведено от сорта Каберне Совиньон, добито от собствени лозя. Произведено е по изтънчена класическа технология за производство на Каберне Совиньон и е отлежавало във френски дъбови бъчви от 225 л в продължение на 9  месеца. Има наситен, червен цвят с гранатов оттенък, богат нос, съчетаващ интересен черен горски плод, вплетен във ванилови и дъбови нюанси, допълнени от орех. При отпиване всеки усеща кадифения вкус с дълъг и ароматен финал.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА