Великобритания: Кампания за групово финансиране на вегани изкупува пасища за добитък

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Целта на веганите е да лишат фермерите от пасища и земя за застрояване, за да направят животновъдството невъзможно

Инициативата за веганско електронно групово финансиране Vegan Land Movement (VLM) изкупува пасища във Великобритания. Това съобщават английският онлайн портал farminguk. Инициативата, основана през 2020 г., до момента е закупила 4 парцела с общо 25 хектара земя. Целта на веганите е да лишат фермерите от пасища и земя за застрояване, за да направят животновъдството невъзможно. Земята ще се използва за проекти за защита на природата и животните. Покупката на земя се финансира чрез групово финансиране и набиране на средства.

Изкупени пасища и земи за строеж

В края на 2021 г. VLM придоби парцел пасища за млекодайни говеда в Съмърсет, Югозападна Англия. Инициативата успя да събере около 35 000 британски лири (почти 40 000 евро) дарения за закупуването на земята. През февруари 2022 г. веганите купиха още един парцел пасища с разрешение за строеж за отглеждане на птици. Двама птицевъди искаха да купят земята, но бяха наддадени от движението.

Веганите искат да използват земята, която са купили, за да засадят дървета и да поддържат дивата природа. „Тази земя… никога повече няма да бъде използвана за нараняване на живи същества“, каза VLM, според farminguk. Движението иска да доведе до „промяна в остарелите селскостопански практики, опазване на природата и земеползване въз основа на вегански принципи“. Други кампании за закупуване на земя вече са в ход.

Фермерите са ядосани

Британските фермери реагираха гневно на действията. Не само, че има съжаление за загубата на земя за животновъдство, има и съмнения, че веганската инициатива ще използва ценната земя отговорно. „В крайна сметка вероятно парцелите ще се напълнят с  колиби и купчини автомобилни гуми навсякъде“, пише фермер в The Farming Forum.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements