Вече не могат да бъдат заявявани образци на договори за повече от ден и до 120 дни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Вече не могат да бъдат заявявани образци на договори за повече от един ден и до 120 дни, напомнят от Главна инспекция по труда. Двата нови вида договори за работа в селското стопанство – за повече от един ден и до 120 дни, бяха въведени като антикризисна мярка за подпомагане на земеделските стопани. Регламентира се възможността те да бъдат използвани и от тютюнопроизводителите. От агенцията напомнят, че на 31 октомври 2020 г. изтече срокът на действието им. След тази дата няма да могат да бъдат заявявани образци на двата нововъведени договора.

За над 290 000 човекодни са заявените образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа от началото на 2020 г. до момента. Данните са от системата за онлайн предоставяне на образците на Главна инспекция по труда. Над 219 300 броя от тях са образци на въведените през 2015 г. т.нар. еднодневни трудови договори за обработка на насажденията  и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Около 7000 броя за почти 70 000 човекодни са заявените образи на договори за повече от един ден. От договорите за наемане на дълготрайно безработни до 120 дни са заявени 230 броя образци за 1800 човекодни.

Розопроизводителите, които бяха основни инициатори за въвеждането на договорите за повече от един ден, са заявили почти половината от образците за повече от 50% от човекодните. Тютюнопроизводителите са заявили по по-малко от 250 броя договори за повече от един ден за около 1700 човекодни.

Селското стопанство, което е идентифицирано като рисков сектор по отношение както на използването на недеклариран труда, така по осигуряването на здраве и безопасност при работа, остана приоритет на контролната дейност на инспекцията и в условията на разпространението на КОВИД-19. В сектора са извършени 2965 броя проверки от общо 27 310 броя или повече от 10% от всички. Констатираните нарушения са 8315 броя, от които 5300 броя са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 3000 броя – по изпълнение на трудовите правоотношения.

Случаите на работа без трудов договор през 9-те месеца на 2020 г. са 130 броя. Средно на около 23 проверки е установяван по един случай. Данните показват изсветляване на сектора, тъй като за същия период на 2019 г. лице без договор е установявано средно на 19 проверки.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements