Възраждат българска традиционна продукция с швейцарски средства

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Семейни стопанства от Западна и Централна Стара планина ще получат експертна и финансова помощ по българо-швейцарската програма “Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, съобщава за Farmer.bg Стоилко Апостолов, председател на фондация „Биоселена”, която е партньор от българска страна. В изпълнението на проекта ще се ангажират експерти от пет български и четири швейцарски неправителствени организации. В проекта участва и българското Министерство на земеделието и храните.

Финансирането се изчислява на над 4 млн. швейцарски франка (около 7 млн. лв.), като се очаква проектът да бъде изпълнен на три части в рамките на следващите 4 години. В началото на проекта ще се осъществяват природозащитни дейности в горите. В последствие ще се обърне внимание на малките стопанства в изостаналите високопланински региони. Крайна цел на проекта е, с помощта на български и швейцарски консултанти, поне 10 малки ферми да започнат да преработват животинската си продукция и да я предлагат директно на пазара. Ще се създадат и постоянни пазари за български традиционни храни, където дребните производители да излагат продукцията си. Сергиите ще се разполагат поне два пъти в седмицата на постоянни места в София, Карлово, Троян и Монтана, така че хората да могат да продадат произведеното през седмицата, поясни още Апостолов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА