Въвеждат нови регулации за имитиращите млечни продукти с цел защита на потребителите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Министерството на земеделието и храните планира да въведе допълнителни регулации за имитиращите млечни продукти, с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това бе обявено от министъра на земеделието д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, проведено в МЗХ.

Задължително обявяване на състава на ястията в заведенията за хранене

Предвижда се въвеждането на промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Целта е клиентите да бъдат информирани дали в дадено ястие се използват имитиращи млечни продукти, като например заместители на сирене в салати. В момента такава информация се предоставя само при поискване.

Министър Тахов подчерта, че тази мярка е в отговор на нарастващото обществено недоволство и множеството запитвания по темата. Тя има за цел да гарантира, че потребителите ще получават ясна информация за храната, която консумират.

Стриктен контрол върху съдържанието на трансмастни киселини

Освен мерките за имитиращите млечни продукти, министър Тахов съобщи, че ще започнат засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини в млечните продукти. Според нормативните изисквания, преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини. Тези проверки ще бъдат залегнали в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Засилени проверки и лабораторни анализи

Изпълнителният директор на БАБХ, д-р Светлозар Патарински, потвърди, че ще се засилят проверките и вземането на проби от млечни продукти. Пробите ще бъдат анализирани в референтни европейски лаборатории, за да се установи съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход.

Избор на нов заместник-председател на Националния съвет по храните

В рамките на заседанието на Националния съвет по храните бе избран нов заместник-председател. Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, бе предложен от браншовите организации и избран на поста. Той поема длъжността след оттеглянето на Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама