Васил Симов, ССБ: Купуваме повече, затова търговците държат по-високи цени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според него обаче предпоставки за намаляване на цените има, тъй като основни борсови стоки рязко поевтиняват

Наблюдаваме аномалия – цените на едро по борсите падат, а цените на стоките в магазините държат по-високо ниво, коментира главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Предпоставки за намаляване на цените има, тъй като основни борсови стоки рязко поевтиняват, защото предлагането на пшеница, царевица и слънчоглед в световен мащаб е огромно, каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Симов производителите на брашно и хляб трудно могат да обърнат нагласата си и да намалят цените, а моментът тук е психологически. Цените на енергоносителите също не са успели да свалят тези на готовата продукция. Още един фактор влияе на цените – потребителското търсене. Купуваме повече, съответно търговците държат по-високи цени, изтъкна Симов.

Той отбеляза, че в цените на дребно има преработващи и други елементи – опаковки, транспорт.

“Засиленото търсене на захар през есента допълнително кара търговците да вдигат цената. В България през 2022 г. има скок в цената на захарта с около и над 50% по магазините. Причините за това са цената на долара и голямото търсене на продукта. При олиото основният фактор е цената на слънчогледа, който най-стряскащо поскъпна през 2022 г. Няма основания да се задържат тези високи цени, защото производството на слънчоглед е огромно”, каза още директорът на ССБ.

Голяма част от клиентите изпитват страх от цените и купуват продукти и стоки, които не са им необходими. Това допълнително вдига цените, стана ясно още от думите на госта.

“Цената на суровия петрол влияе върху следващите производства. Финишираме 2022 г. около 85-86 долара за барел, минимално поевтиняване на годишна база, но с рекордни стойности през лятото. А това няма как да не се отрази на цените на стоките по магазините”, подчерта Симов.

На годишна база горивата са поскъпнали между 15 и 30%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА