Валежи от сняг и образуване на снежна покривка се прогнозират през следващите дни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През изтеклия период регистрираните наднормени стойности на средноденонощните температури в Северозападна България и крайните южни райони създадодоха условия за протичане на забавени вегетационни процеси при есенните посеви.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури под биологичния минимум необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През периода се очакват валежи от сняг и образуване на снежна покривка в по-голямата част от земеделската зона на страната. Тя ще осигури защита за неукрепналите и намиращи се в начален стадий от развитието си посеви от прогнозираните отрицателни минимални температури.

В края на второто десетдневие на декември при пшеницата се наблюдават фазите поникване, начало на листообразуване (1-2 лист) и фаза трети лист.

На отделни места в Дунавската равнина – агростанция Новачене и Южна България – агростанция Пловдив, посевите с  ечемик се намират във фаза братене – фаза осигуряваща по-високо ниво на студоустойчивост през зимата.

През периода условията ще ограничават възможностите за извършване на почвообработки и фитосанитарните дейности в трайните насаждения.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама