64,3% по- ниско е производството на домати на открито от началото на годината, в сравнение с 2019 г.
Към края на юли реколтираните площи с картофи са били с 13,3% по- малко, но въпреки това от тях са произведени с 11,7% картофи, в сравнение със същия период на 2019г. Това показва справка с месечния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Далеч не толкова добри са резултатите са доматите и пипера на открито. Към 31 юли 2020 г. произведени са 5 739 тона или с 64,3% по- малко. Реколтираните площи също са с 43,5% по- малко, в сравнение с 2019 г.
Производството на пипер на открито е намаляло с 35,1% до 2 613 т., в сравнение с миналата година. Понижение има и в реколтираните площи с близо 13%.
По- ниски са и добивите на дини, пъпеши и ягоди на открито със съответно 35, 11 и 37%, показва още оперативния анализ на МЗХГ
Производството на дини към края на юли се равнява на 17 187 тона, пъпешите са 6 827 тона, а ягодите на открито 5 263 тона.
Към 30 юли са произведени 18 518 тона домати в оранжерии, като средният добив е 4 473 кг/дка.
22 311 тона са добитите краставици от оранжерии, със среден добив от 7 267кг/дка. Краставиците от открити площи, включително и корнишони са дали 2 795 т. производство със среден добив от 1 005 кг/дка. Близо 8 тона е произведеното зеле от началото на годината, като средно са добивани по близо 2 500 кг от декар площ.