Вадим повече картофи от по- малко реколтирани площи

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

64,3% по- ниско е производството на домати на открито от началото на годината, в сравнение с 2019 г.

 

Към края на юли реколтираните площи с картофи са били с 13,3% по- малко, но въпреки това от тях са произведени с 11,7% картофи, в сравнение със същия период на 2019г. Това показва справка с месечния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Далеч не толкова добри са резултатите са доматите и пипера на открито. Към 31 юли 2020 г. произведени са 5 739 тона или с 64,3% по- малко. Реколтираните площи също са с 43,5% по- малко, в сравнение с 2019 г.

Производството на пипер на открито е намаляло с 35,1% до 2 613 т., в сравнение с миналата година. Понижение има и в реколтираните площи с близо 13%.

По- ниски са и добивите на дини, пъпеши и ягоди на открито със съответно 35, 11 и 37%, показва още оперативния анализ на МЗХГ

Варна, дини, Agrozona.bgПроизводството на дини към края на юли се равнява на 17 187 тона, пъпешите са 6 827 тона, а ягодите на открито 5 263 тона.

Към 30 юли са произведени 18 518 тона домати в оранжерии, като средният добив е 4 473 кг/дка.

22 311 тона са добитите краставици от оранжерии, със среден добив от 7 267кг/дка. Краставиците от открити площи, включително и корнишони са дали 2 795 т. производство със среден добив от 1 005 кг/дка. Близо 8 тона е произведеното зеле от началото на годината, като средно са добивани по близо 2 500 кг от декар площ.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА